Site icon KOÇAK TERCÜME

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Nasıl Çıkartılır? 2022

Merhabalar! Pasaport nasıl alınır? Pasaport nasıl çıkartılır? 2022 Pasaport Ücretleri ne kadar? İlk kez pasaport sahibi olacak için pasaport nasıl alınır sorusunun da cevabını bu yazımızda verdik. İşte pasaport alırken izlenecek yol ve harç ücretleri.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport nasıl alınır? sorunu merak edenler ilk defa yurt dışına çıkmak üzere işlemlerini başlatmak için adım atmak isteyen kişilerdir. Yurt dışı seyahatine çıkmak isteyen ya da sık sık seyahat eden kişiler pasaport ücretlerini de merak etmektedir. Belirli bir süre için alınan pasaport kişilerin yurt dışı seyahatlerinde vizelerinin damgalandığı bir defter. Bu defter 6 aydan 10 yıla kadar süre ile şahıslara başvuru sonucu veriliyor. Pasaport sahibi olmak için belirli evrakları hazırlayarak ilgili birimlere müracaat etmeniz gerekiyor. Pasaportun süresine bağlı olarak ödenecek harç ve cüzdan ücretleri değişiyor. 

Pasaport başvurusu yapmak isteyen kişilerin ALO 199 çağrı merkezi ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait websitesi üzerinden randevu alması gerekmektedir.

Yeni pasaport nasıl çıkartılır?

Pasaport sahibi olmak isteyen ya da pasaportunu yenilemek isteyen kişiler \’\’ALO 199\’\’u arayabilirler. Bu numara Vatandaş Etkileşim Merkezi\’dir ve pasaport başvuru yapmak için randevu verme hizmeti sunmaktadır. randevu.nvi.gov.tr adresinden de randevu alarak başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz. 

Randevu almak için tıklayınız

Randevu alındıktan sonra yurt içinde Hususi (yeşil) ve hizmet damgalı (gri) pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne, en sık başvurulan bordo pasaport ya da diğer adıyla umuma mahsus pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne başvuru yapılması gerekmektedir.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bordo pasaport için gerekli belgeler

Pasaport alacak ya da var olan pasaportunu yenileyecek kişiler bu evrakları hazırlayarak randevu saatinde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü\’ne gidebilirler. Pasaport başvurusu Vatandaşlık müdürlüğü\’ne yapılmaktadır. Pasaportun onaylanıp tarafınıza sunulması için gerekli onay ise İçişleri Bakanlığı tarafından gelecektir. Evraklarınızın eksiksiz olduğundan emin olun. Bilgilerinizin doğruluğunu da teyit etmeyi ihmal etmeyin. Pasaport başvurusu için gerekli olan evraklar aşağıda belirtildiği gibidir. 

PASAPORT HARÇ VE CÜZDAN ÜCRETLERİ

Pasaport Ücretleri ne kadar?

PASAPORT HARÇ VE CÜZDAN ÜCRETLERİ
 Pasaport harcıPasaport defter bedeli   Toplam 
6 Ay  227,20 TL180 TL407,20 TL 
1 Yıl  332,10 TL180 TL512,10 TL
2 Yıl 542,20 TL180 TL722,20 TL
3 Yıl720,20 TL180 TL950,20 TL
4 Yıl ve üzeri1085,40 TL180 TL1265,40 TL

Pasaport harç bedelini yatırabileceğiniz anlaşmalı kurumlar;

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Pasaport başvurusu yaptıktan sonra evraklarda bir eksiklik olmaması durumunda 5 ile 7 iş günü içerisinde pasaportunuz size ulaşır. Pasaportların çıkması için bilgiler çok kısa sürede elektronik ortama aktarılır ancak tatil, umre, hac sezonu gibi dönemlerde pasaportların defter haline getirilme süresi biraz uzayabilir. siz seyahatinizde bir sorun yaşanmaması adına seyahatten en az 15 gün öncesine kadar pasaport başvurunuzu yapmalısınız. 

Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar (SSS)

Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Pasaportunuzda sayfa kalmadı ya da süresi bittiyse bu durumda yenileyeceğiniz pasaporta ne kadar sürelik pasaport istiyorsanız ona göre ücret ödüyorsunuz. Yukarıda belirtilen ücretlerden çok farklı olmuyor. Pasaport yenileme işlemleri için de aynı adımları izleyebilirsiniz. 

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

 Yurt içinde; Umuma mahsus pasaportlar başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüklerine, 

Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar başvuruları il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine • Yurt dışında; Dış temsilciliklere 
yapılır. 

Kaç Çeşit Pasaport Vardır? 

• Umuma Mahsus Pasaport ( bordo renkte)

• Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte)

• Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)

• Diplomatik Pasaport ( siyah renkte) (Dışişleri Bakanlığınca verilmektedir)

• Geçici Pasaport (Pembe renkte) (Dış Temsilciliklerce verilmektedir)

• Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir)olmak üzere 6 tip pasaport bulunmaktadır.

Bir Kişi En Fazla Kaç Pasaport Alabilir?

Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Nereye Ödenir?

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)   

 Pasaport Başvurusundan Vazgeçilmesi Halinde Yatırılan Harç ve Defter Bedeli Geri Alınabilir mi?

Başvuru yapılmaması halinde ödenmiş olan pasaport harç ve defter bedelleri vergi dairesi müdürlüklerinden iade alınabilmektedir.

 Pasaport Başvurusu İçin Kaç Yaşından İtibaren Biyometrik Fotoğraf Gereklidir? 

Pasaport başvurularında her yaş grubu için biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Pasaportlarda Kullanılacak Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?

\”Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartları (MRTD)\” ve eklerine uygun olarak son altı ay içerisinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş, 50mmx60mm ebatlarında, gözler, alın, yüz, çenenin açık olduğu ve renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmayan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflar kabul edilmektedir. Fotokopi, bilgisayarda çoğaltılan veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.

Biyometrik Veri ve İmza Kimlerden Alınır?

Yedi yaşını tamamlayan her başvuru sahibinin biyometrik verisi, on iki yaşını tamamlayanların biyometrik verisi ve imzası alınır.  

Vekâletname İle Bir Başkası Adına Pasaport Başvurusu Yapılabilir mi?

Pasaport başvurusunda biyometrik veri alındığından şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Muvafakat ve Muvafakatname Nedir?

Muvafakat: Ergin olmayanlar ve kısıtlıların pasaport başvurularında yasal temsilcilerinin vermiş oldukları izindir. (Yasal temsilcilerin başvuruda hazır bulunmaları halinde başvuru merkezince muvafakatları alınabilmektedir.) Muvafakatname: Ergin olmayan ve kısıtlıların pasaport alabilmeleri için, yasal temsilcileri tarafından noterler ve dış temsilciliklere düzenlettirilen belgedir.

Boşanma Durumlarında Anne ve Babanın Her İkisinin de Muvafakatı Gerekir mi?

Ergin olmayan çocukların velayeti mahkeme kararı ile kime verilmiş ise o kişinin muvafakatı yeterlidir.

Dış Temsilciliklerce Düzenlenen Muvafakatname ve Öğrenci Belgesi Hangi Şartlarda Kabul Edilir?

Dış Temsilciliklerce onaylanan öğrenci belgeleri ile düzenlenen muvafakatname ve vekâletnameler, başvurunun alınacağı başvuru merkezinin resmi e-postasına ya da faksına ilgili Dış Temsilciliklerce gönderilmesi veya başvuru sahiplerince aslının ibraz edilmesi halinde kabul edilmektedir.  

Öğrenci Belgesi Nereden Alınır?

Öğrenim görülen kurumlardan veya e-devlet kapısı üzerinden alınabilir. (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmemektedir.)

Yurtdışında Eğitim Gördükleri Kurumlarca Düzenlenen Öğrenci Belgeleri Hangi Şartlarda Kabul Edilir?

Yurtdışında öğrenim görülen kurumlardan alınan öğrenci belgelerinin; apostil edilmiş veya dış temsilcilikçe onaylanmış aslının, yeminli tercüman tarafından yapılan noter onaylı Türkçe tercümesi kabul edilir.  

Öğrenimini Donduran Kişiler Öğrencilik Haklarından Faydalanarak Pasaport Alabilirler mi?

Öğrenimini donduran kişiler, pasaport başvurularında öğrencilere tanınan haklardan faydalanamazlar.

İhracatçılar Hangi Şartlarda Hususi Damgalı Pasaport Alabilirler?

2017/9962 sayılı İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Karar\’da belirtilen şartları taşımak suretiyle Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerince onaylanmış talep formu ile başvuru yapanlara düzenlenmektedir. 

Bu karar uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmemektedir.  

Pasaportun Süresi Uzatılabilir mi?

Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup her başvuruda yeni pasaport düzenlenmektedir.

Pasaportlar Başvuru Yapıldıktan Kaç Gün Sonra Teslim Edilir?

kişiselleştirilen pasaportlar 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü, içinde PTT kargo tarfından teslim edilebilmektedir.

 Pasaport Başvuru ve Teslim Süreci Nereden Takip Edilir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresi,

e-Devlet Kapısı veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edilebilir.

Pasaportlar Kimlere Teslim Edilir? 

Ergin kişilerin pasaportları kendisine ya da kendisi dışında başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim edilir. Ergin olmayan ve kısıtlıların pasaportları ise; veli, vasi, kayyum ya da bunların başvuru esnasında belirlediği kişiye teslim edilir.

Pasaportun Kaybedilmesi Halinde Yapılması Gereken İşlem Nedir?

Yurtiçinde il veya ilçe nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Kayıp Olarak Bildirilen Pasaport Bulunduğunda Ne Yapılması Gerekir?

Yurtiçinde il veya ilçe nüfus müdürlüklerine yurtdışında ise dış temsilciliklere başvuru yaparak gerekli güncelleme işlemi yapılması gerekmektedir.

Pasaport Alındıktan Sonra Kimlik Bilgilerinde Değişiklik Olması Halinde Pasaportun Yenilenmesi Gerekir mi?

Pasaport alındıktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda, pasaportun yenilenmesi gerekmektedir.

Pasaport Başvurusunda Eski Pasaporttaki Vize/Oturum İzni Bulunan Sayfalar İptal Edilir mi?

Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.

Çocuklar Anne ya da Babanın Pasaportuna Kaydedilebilir mi?

Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamakta olup her kişi için ayrı pasaport düzenlenmektedir.

Yunanistan Doğumlu Kişilerin, Doğum Yerlerinin Yunanca İsimleri De Pasaporta Yazılabilir mi?

Pasaport başvurusunda bulunan Yunanistan doğumlu olan kişilerin bildirmeleri halinde doğum yeri alanına, Türkçe isimlerinin yanında Yunanca karşılıkları da yazılmaktadır.

Anne ve Babanın Başvuruya Gelemediği Durumlarda Çocukların Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Çocukların ergin bir kişinin refakatinde başvuru yapması gerekmektedir. Çocuklara pasaport düzenlenmesine dair yasal temsilcilerin muvafakatnamesi ile başvuruya gelecek kişinin çocukların pasaport başvurusuna ilişkin iş ve işlemleri yürütebilmesi için anne veya babadan herhangi biri tarafından verilmiş vekâletname ibraz etmesi gerekmektedir.  

Ebeveynlerden Herhangi Birisinin Cezaevinde Tutuklu Bulunması Halinde Çocukların Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tutuklu bulunan ebeveyn tarafından çocuğa pasaport düzenlenmesi için; cezaevi müdürlüğünce düzenlenip savcılık tarafından onaylanan veya noterlerce düzenlenen muvafakatnamenin başvuruya gelen ebeveyn tarafından ibraz edilmesi gerekmektedir.

Ebeveynlerden Herhangi Birisinin Hükümlü Olması Halinde Çocukların Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hükümlülerin kısıtlı kişiler olması nedeniyle diğer ebeveyn tarafından çocuğun pasaport başvurusu yapılır. Hükümlü olan ebeveynin durumunu belirtir cezaevi savcılığından yazı getirilmesi gerekmektedir.

Ergin olmayanların pasaport başvurularında anne veya baba yabancı uyruklu ise muvafakat işlemi nasıl yapılır?

Yabancı uyruklu ebeveynin noter tarafından düzenlenen muvafakatname ibraz etmesi gerekmektedir.

Vize istemeyen ülkeler\’e buradan bakabilirsiniz

Vizesiz Dünya

Exit mobile version